COD IBAN: RO41 BRDE 190 SV 09901801900 / BANCA: BRD - GIURGIU
TITULAR: ANTON MIHAITA VALENTIN


sau:

Banca Transilvania S.A. – Agentia Bagdasar / Adresa: Sos. Berceni nr.35 bl.104, Sector 4, Bucuresti
COD IBAN RON: RO 19 BTRL 0650 1201 W158 38XX / Titular: ANTON STANCA

luni, 12 iulie 2010

Alimentatie pentru paraplegici

A. Alimentaţia

- 5-7 zile cura cu sucuri de fructe şi zarzavaturi
Cura cu sucuri de fructe şi zarzavaturi
1. Sucurile se obţin prin centrifugarea legumelor şi fructelor de bună calitate, bine spălete şi curăţate, preparate zilnic şi proaspete, păstrate la rece, în sticle bine închise. Se scoate câte o cană (250ml) cu 30 min înainte de consum. Se recomandă zilnic 1,5 - 2 litri. Vegetalele nu sânt prelucrate termic prin fierbere, coacere, prăjire.
2. Cura constă în administrarea exclusivă, o perioadă care variază de la câteva zile la una, două luni, de sucuri de fructe şi zarzavaturi. Se administrează alternativ - o zi suc de fructe, o zi suc de zarzavaturi - câte 250 ml suc, la fiecare 2,5 ore. Între orele de administrare a sucurilor, se poate consuma apă sau ceai, la cerere. În afecţiunile cu retenţie de lichide (ciroza hepatică, insuficienţă cardiacă, renală, hipertensiune arterială, etc.), se recomandă multă prudenţă în administrarea sucurilor şi a ceaiurilor, pentru a evita supraîncărcarea lichidiană. În aceste cazuri, tratamentul se face sub supraveghere medicală.
3. În perioada curei exclusive de sucuri, se practică zilnic, dimineaţa, o clismă cu 1,5 - 2 l infuzie călduţă de muşeţel.
4. După perioada curei exclusiv de sucuri, urmează o perioadă de tranziţie de câteva zile (5-10), în care se introduc treptat fructe şi zarzavaturi (neprelucrate termic), sub formă de salate, sau alte forme culinare, reducând în acelaşi timp, treptat, cantitatea de sucuri.
Reguli:
- a se institui un orar regulat al meselor
- a se evita consumul de apă în timpul mesei sau imediat după masă; în acest sens se recomandă ca înainte cu
30-60 minute de a servi masa, să se bea apă sau altă băutură nefermentată
- dimineaţa, înainte cu 30-60 minute de a servi masa, se recomandă a se bea apă călduţă sau ceai călduţ (îndulcit cu miere, sau neîndulcit, la cerere)
- a nu se consuma la o masă, cantitate mare de alimente şi nici multe feluri
- a se evita consumarea fructelor şi zarzavaturilor la aceiasi masă
- a nu se mânca între mese
- a se mesteca încet şi foarte bine
- a nu se consuma băuturi sau alimente fierbinţi sau pre reci.
Se exclud din alimentaţie, pe o perioadă determinată sau toată viaţa:
- prăjitul alimentelor în ulei; uleiul se adaugă după prepararea alimentelor
- carnea sau preparatele de carne de orice fel
- zahărul rafinat ca atare şi în combinaţii: gem, compot, prăjituri, ciocolată, îngheţată, ceai, lapte, pepsi-cola etc.
- oţetul (inclusiv oţetul de mere), piper, murături pregătite cu oţet.
- cafeaua, ceaiul negru, tutunul, băuturile alcolice de orice fel
- pâinea albă, paste făinoase, brânza fermentată (telemea, caşcaval, brănza topită)
- sarea în exces
- alimente conservate cu conservanţi chimici
- bicarbonatul de sodiu, praful de copt

În afecţiunile maligne (cancer) este de preferat a se folosi toată viaţa dieta crudivoară.
Se recomandă evitarea surmenajului fizic, intelectual, a stărilor conflictuale, depresive.
Cantitatea de sucuri necesară pentru o zi:
- fructe:
câte 250 ml suc de fructe de sezon (mere, pere, portocale, struguri, pepene etc), al fiecare 2,5 ore. Este de preferat sucul proaspăt de struguri.

- zarzavaturi:
1. Morcov - 250...500ml suc
2. Ţelină - 200ml suc
3. Varză albă crudă nu murată -150...250ml suc
4. Castravete - 90ml suc
5. Păstârnac rădăcină - 60...150ml suc
6. Pătrunjel rădăcină - 60...150ml suc
7. Gulie - 30ml suc
8. Lăptucă salată - 50...100ml suc
9. Sfeclă roşie - 50ml suc
10. Cartofi - 30ml suc

Observaţii:
- Sucul de sfeclă nu se amestecă cu celelalte. Se bea imediat (nu se păstrează la frigider) singur sau amestecat cu suc de morcovi
- Sucul de mere se bea între mese (ex. ora 10 şi 16)
- Sucul de cartofi se bea imediat după preparare şI neamestecat cu celelalte

A. cu complicaţii:
- În boala Hodkin şI leucemie, se poate mări cantitatea de suc de sfeclă roşie, ajungându-se treptat la 450ml.
- Pentru boli de ochi, se poate adăuga andive, 90 ml pe zi.
- Pentru ulcere, gastrite, colite, sucurile vor fi compuse din andive, zarzavaturile 1, 2, 3, 4, 7, 10.
- Pentru bolile de nervi se măreşte cantitatea de suc de ţelină până la 250 ... 300ml
- ATENŢIE! Pentru bolnavii cu metastază, cu dureri mari, se vor folosi numai sucurile care sânt tolerate.
- Sucurile se beau cu înghiţituri rare, bine amestecate cu saliva, înainte de masă (pe nemâncate)
- Nu se păstrează de la o zi la alta
- La copii între 6 - 14 ani se administrează 1-2 din doza adultului, iar la copilul mic, 1/4 din doza adultului

Exemplu de dietă
În prima zi: dimineaţa un măr sau alt fruct, la prânz puţină salată de zarzavaturi, cu puţin ulei şi seara 200ml suc de ţelină.
A doua zi: dimineaţa - 2 mere sau fructe uscate (prune, pere, smochine etc.) înmuiate şi un gălbenuş de ou cu zahăr. La prânz - salată de zarzavaturi; supă crudă de zarzavaturi cu fulgi de cereale, seara - 200ml suc de morcov. Peste zi 300ml suc de morcov.
A treia zi: dimineaţa - 2-3 mere, 2-4 nuci sau alune, 1 linguriţă de miere, la prânz - salată de zarzavaturi, supă crudă cu fulgi de cereale, brânză proaspătă, nefermentată, pâine, cina - 1 cană lapte nefiert, sau iaurt şi pâine. Peste zi 250ml suc de ţelină.
- Sucurile se beau cu înghiţituri rare, bine amestecate cu saliva, înainte de masă (pe nemâncate)


Alte recomandări:
- 1 clismă dimineaţa cu infuzie călduţă de muşeţel, 5-7 zile
- în continuare, regim crudivor lacto-ovo-vegetarian crudivor, 1-2 luni, cu dietă crudivoră depurativă, 3-5 zile pe lună.

Dietă crudivoră depurativă

Recomandat mai ales primăvara şi vara, acest regim facilitează eliminarea toxinelor şi deşeurilor din organism, reechilibrând în acelaşi timp, balanţa vitaminică, minerală a organismului spoliat în parte de aceste elemente vitale, în perioada sezonului rece.
Se practică în scop profilactic şi curativ, în cure de 3-7 zile pe lună.

Exemplu de dietă pentru o zi

ora 8
- 250 ml suc de roşii sau ţelină
- fructe oleaginoase
- pâine Graham

ora 12
- o farfurie salată de urzici, păpădie, cicoare şi grâuşor, dresă cu suc de lămâie, ulei şi condimente naturale
- morcov răzuit, andive, ţelină, castravete, ardei gras, sparanghel, cu suc de roşii şi
condimente naturale
- iaurt
- pâine Graham sau neagră bine coaptă.

ora 17
- o farfurie salată de fructe crude
ora 19
- 250 ml suc de ţelină.

- salată de păpădie (rădăcină şI fructe), 250-300 g şI urzica 250-300g pe zi
- complex vitaminic
- grâu încolţit
- cura cu boabe de ienupăr cuien
- suc de orz verde, 3x50 ml pe zi
-ceai:

Rp.
Turta babei (rădăcină)
Angelică (rădăcină)
Papădie (rădăcină)
Tătăneasă (rădăcină)
părţi egale

Se amestecă în părţi egale (câte 1 linguriţă din fiecare). Amestecul se fierbe 5 minute în 300 ml apă. Se ia depe foc şI se lasă acoperit 10 minute. Se beau 3-4 căni pe zi, cu tinctură suedeză.



B. Alte proceduri, după posibilităţile lopcale


2. Baia vitală de două ori pe zi a câte 25 minute baiav
3. Baia de trunchi, o dată pe zi, 25 minute baiat
4. Baia de abur pentru picioare de 2-3 ori pe zi a câte 10-15 minute baiap
5. Duşul scoţian alternant de două ori pe zi dusc
6. Duşul rece integral, al feţei posterioare a corpului de trei ori pe săptămână dusrg
7. Cataplasma locală pe picioare, cu mixtură de lut şi ceapă răzuită, alternativ cu ceară caldă, câte 30 minute, o dată pe zi catlut


C. Bibliografie
Dr.DORU LAZA - Îndreptar profilactic şI terapeutic de medicină naturistă, Ediţia a 2-a, Editura
"Păzitorul Adevărului", Făgăraş 1993
JEAN VALNET - Tratamentul bolilor prin legume fructe şI cereale, Editura Ceres, Bucureşti 1987
IULIAN MINCU - Alimentaţia omului bolnav, Editura Medicală, Bucureşti 1980
MARIA TREBAN - Sănătate din farmacia Domnului, Editura Hunga-Print, Budapesta 1993
Farm.MARIA ALEXANDRIU-PEIULRESCU, ing.HORIA POPESCU - Plante medicinale în terapia
modernă, Editura Ceres, Bucureşti 1978
APIMONDIA - Apiterapia azi, Inst. Intern. De Tehn. şI Ec. Aplicată, Bucureşti 1989

http://www.inventatori.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu