Escarele sunt leziuni la nivelul pielii, numite si ulceratii de presiune sau escare de decubit, ce apar la persoanele imobilizate la pat sau in scaun pe rotile pentru o perioada indelungata. Escarele de decubit se formeaza in zonele in care pielea si tesutul inconjurator sunt private de irigatia cu sange, in urma presiunii exercitate din interior spre suprafata dura a patului sau a scaunului, de catre oase. Escarele apar de obicei in zona coatelor, genunchilor, calcaielor, in regiunea sacrata sau omoplati, iar in stadii avansate tesutul este necrozat, escarele se suprainfecteaza si se extind la fascii si muschi. Escarele pot aparea si in 12 ore de imobilitate, sub forma unor zone inrosite, care nu se albesc la presiune. Treptat pielea se innegreste si apare ulceratia.
Escarele reprezinta o afectiune ce poate ameninta viata pacientului, deoarece tesutul lezat este foarte vulnerabil la infectii. Netratata, infectia se raspandeste in corp si apare cangrena.
Cauze si factori de risc pentru escare
Escarele reprezinta complicatii ale unor afectiuni care produc imobilizarea prelungita a pacientului - paralizii, fracturi, boli neurologice, leziuni ale maduvii spinarii, etc. In afara de aceste afectiuni, alt factor de risc il reprezinta varsta de peste 70 de ani, varsta la care pielea este mai subtire si se vindeca cu dificultate.
Printre factorii de risc ai aparitiei escarelor se mai numara cazurile de malnutritie, in care grasimile sunt aproape inexistente si pielea este zdrobita intre os si pat, fumatul, umezirea pielii, ce poate fi produsa de incontinenta si expunerea la transpiratie sau sange, prezenta diabetului si probleme legate de circulatia sangelui.
Frecarea si miscarea corpului ce duce la alunecarea corpului intr-o parte si a pielii in cealalta produc iritatii superficiale la nivelul pielii, insa maresc vulnerabilitatea acesteia la producerea escarelor. In cazul unei persoane imobilizate la pat, frictiunea si miscarea contrara a pielii si tesutului au loc atunci cand pacientul este tarat pe pat sau cand capul este inclinat la un unghi mai mare de 30 de grade de restul corpului.
Semnele si simptomele escarelor
Majoritatea persoanelor care dezvolta escare simt un anumit nivel de durere sau mancarime, insa pacientii cu simturile alterate nu detecteaza nici escarele avansate. Semnele infectarii unei escare sunt: puroi, miros neplacut, zona este fierbinte si rosie. Aparitia febrei si a slabiciunii indica raspandirea infectiei.
* Pentru pacientii imobilizati la pat, zonele predispuse la aparitia escarelor sunt: coccis, fese, omoplati, coloana, partea posterioara a bratelor sau picioarelor.
* Pentru pacientii imobilizati in scaun pe rotile, zonele predispuse la aparitia escarelor sunt: partea de sprijin a capului, urechi, omoplati, coapse, zona lombara, coccis, partea din spatea genunchilor, coatelor si gleznelor.
Stadiul 1: Pielea este rosie sau rozalie, ca o arsura solara usoara. Atunci cand se exercita presiune asupra zonei afectate, aceasta nu se albeste. Poate prezenta mancarime sau durere usoara.
Stadiul 2: In acest stadiu pielea inrosita este umflata si dureroasa. Pot aparea vezicule deschise sau intacte. straturile exterioare ale pielii incep sa moara.
Stadiul 3: Ulceratia s-a transformat in crater ce invadeaza tesuturile subcutanate. Rana se poate infecta cu usurinta.
Stadiul 4: Craterul s-a extins in muschi, os, tendon sau articulatie. Tesutul este necrozat.
Prevenirea escarelor
Masurile care se pot lua in cazul pacientilor imobilizati sunt simple si pot preveni pana la 50 la suta dintre escare. In primul rand trebuie ameliorata presiunea asupra tesutului, prin schimbarea constanta a pozitiei pacientului (la 1 - 2 ore daca pacientul este imobilizat la pat si la fiecare 15 minute daca pacientul este imobilizat in scaun) si prin utilizarea unei saltele sau a altor accesorii speciale. Este necesara examinarea pielii in fiecare zi, pentru a detecta escarele din fazele incipiente.
O dieta bogata in vitamina C si Zinc va ajuta pielea sa se vindece mai repede. Pastrati lenjeria patului in permanenta uscata si curata. Pentru igiena pielii utilizati o solutie salina si evitati sapunurile dure.
Pentru o imbunatatire a circulatiei sangelui sunt eficiente exercitiile usoare, de intindere. Masajul periodic ajuta la tonifierea tesuturilor predispuse la presiune indelungata.
Tratamentul escarelor
Primul ajutor consta in ameliorarea presiunii si evitarea traumatizatii tesutului afectat.
Escarele neinfectate trebuiesc acoperite cu pansament steril, schimbat zilnic. Daca escarele depasesc stadiul 2 sau rana este deschisa, tratamentul poate fi acordat doar de catre medic. Pastrati zona afectata curata si indepartati tesutul mort, cu ajutorul unei solutii saline.
Escarele mai adanci sunt foarte dificil de tratat si pot necesita interventii chirurgicale pentru indepartarea tesutului necrozat. Infectia este tratata cu antibiotice, iar in situatiile in cre viata este in pericol, membrele afectate se amputeaza. Alimentatia completa si diversificata este un factor cheie in reusita tratamentului chirurgical.
Interdictii
* Nu incercati sa ingrijiti la domiciliu escarele care par a fi mai avansate de gradul 2.
* Pernutele in forma de colac nu sunt recomandate, deoarece pot intrerupe circulatia sangelui in anumite zone.
* Nu masati zonele ce prezinta escare.
http://www.romedic.ro
sub forma unor zone inrosite, care nu se albesc la presiune. Treptat pielea se innegreste si apare ulceratia. tratament escare la domiciliu
RăspundețiȘtergere